Activitats

Activitats en curs

08.10.2017 Programa d'exposicions al Temple Romà, 2017
Contingut

Al llarg del 2017 el Temple Romà segueix acollint tot un seguit d'exposicions, de disciplines i temàtiques diverses. Les exposicions són seleccionades, d'entre les propostes rebudes, per la vocalia d'Exposicions, que en valora la temàtica, la qualitat, i l'adequació de cada proposta a l'espai del Temple i la línia plantejada per al conjunt de l'any.

Les exposicions programades per a aquest any són:

ORIOL BÄBLER
Idomeni: el malson d’Europa / fotografia
4 gener - 12 febrer
Persones desorientades i malvivint a les vies d’una estació de trens. Centenars de tendes sobre el balast i els camps de conreu. Fogueres que fan olor de goma i resina. Persones que fugen de la inhumanitat i topen amb la injustícia. Milers d’històries, plenes d’anhels i tragèdies, empresonades per una tanca de filat espinós. Idomeni, el malson d’Europa.
Oriol Bäbler, nascut a Vic (1989), és llicenciat en periodisme i actualment és redactor del diari digital VilaWeb. Entre l’hivern del 2015 i la primavera del 2016 va seguir l’anomenada crisi dels refugiats des de Grècia, intercalant la labor humanitària amb la periodística. A l’estiu del 2016 va tornar a Idomeni.


JORDI PAGÈS
Birnam/ collage(s)
Suite inspirada en Birnam, de Víctor Sunyol.
17 febrer - 26 març. Inauguració: 17 de febrer. Presentació a càrrec de Clara Rebollo; lectura poètica a càrrec de Montse Vellvehí i Víctor Sunyol.
Es tracta d’una obra en constant diàleg amb altres creadors procedents d’àmbits diversos, especialment de la poesia, però també de la mateixa pintura i el cinema. En aquest cas el vincle s’ha establert amb Víctor Sunyol i A. Kurosawa, plasmant un univers personal marcat pel gest, el dinamisme i el cromatisme, amb tècniques diverses dominades pel collage.
Jordi Pagès (1951) és un artista de Granollers molt vinculat a Cadaqués, on també té estudi, amb una llarga trajectòria artística. Lector apassionat, en especial de poesia, la utilitza com a diàleg creatiu amb conseqüències quasi sempre imprevisibles.


ÀNIMA (X. Auseller; S. Pérez; C. Mas)
Ànimes/ fotografia, text
31 març - 7 maig
Vint-i-cinc persones rellevants de la nostra societat, d’àmbits professionals variats i amb diferents formes de pensar, han escollit un objecte amb el qual s’identifiquen. El vincle amb l’objecte revela una profunditat que reflecteix aspectes essencials de la seva interioritat, com es desprèn de la conversa que els autors han mantingut amb cada un d’ells. Finalment, el flaix d’una càmera i l’expertesa del fotògraf deixen al descobert la seva ànima. Tan diferents en les seves activitats i amb tants paral•lelismes en el seu interior.
Els autors són una mostra de varietat en les seves activitats professionals que han confluït en la realització d’un projecte en comú. El resultat ha estat publicat en un llibre del mateix títol.


EMILI ARMENGOL
Les tres dimensions de les runes / escultura
12 maig - 18 juny
Les runes formen part d’un antic sistema alfabètic originat al s. II aC. El títol de l’exposició fa referència a la triple vessant de les escultures: la vessant artística, la vessant esotèrica i la vessant científica, també tot fent un joc amb les tres dimensions, car les runes són uns símbols gràfics, i per tant en dues dimensions, que a través de l’escultura esdevenen una interpretació en volum. L’exposició forma part d’un projecte iniciat l’any 2007.
Emili Armengol (Barcelona, 1943) és, en paraules de D. Giralt-Miracle, «un analista de la forma que domina els llenguatges artístics, però que es preocupa per aconseguir unes formes carregades d’expressivitat i d’alt valor simbòlic».


LAIA RIERA
Una muntanya porta el teu nom / pintura
22 juny - 30 juliol
Obra centrada en figures humanes, bàsicament femenines, que no responen a un estereotip realista, sinó que desenvolupen una línia narrativa molt personal, inspirada en les tradicions nòrdica, eslava i catalana, a partir del complex món dels mites, la literatura i els poemes èpics. El colorisme, el traç i el dinamisme conformen el vehicle per referir-se a temes com el cos, el gènere, la sexualitat, la identitat i la memòria, entrellaçant l’experiència personal amb la col•lectiva.
Laia Riera (1981), a més de la seva tasca com a il•lustradora, ha desenvolupat una intensa activitat relacionada amb el món de la moda.


ELENA KERVINEN
Allò que ens uneix als estels / pintura, dibuix
4 agost - 10 setembre
«Els meus dibuixos», diu Elena Kervinen (1970, Finlàndia), «estan construïts amb milers de línies, com la xarxa que ho uneix tot, tot, tot… És com si dibuixant pogués provar que existeix una “estructura secreta de les coses”. La meva intenció és aportar la dimensió de l’infinit a l’obra, fusionar diferents espais i temps, crear una connexió entre el cosmos i nosaltres. És com si en alguns llocs poguéssim, a la vegada, veure el món i transportar-nos cap a l’univers.»
«Els paisatges que dibuixa amb punta d’or sobre marbre o amb diferents llapis sobre marbre o paper representen muntanyes, horitzons, cels oberts i altres formes que remeten a altres modes de visió… que permeten la intuïció poètica –pionera–, l’especulació metafísica i les troballes científiques, que solen confirmar que l’univers intuït per alguns poetes i místics és plenament real.» (J. Bufill)


TO GALLARDO
Trames i ordits / Pintura, collage, teixit
15 setembre - 22 octubre
«De poc més ençà del Romanticisme, l’aventura de l’art ha passat per tots els tràngols que eren inimaginables abans que comencés a posar-se en qüestió la representació, la mimesi. I, per aquesta raó, To Gallardo no és mimètica de res, ni tan sols de si mateixa. En efecte, ella no es repeteix mai si no és per transgredir ben notablement allò ja fet i que així esdevé incognoscible, és a dir, del tot diferent de la imatge de què ha partit, o a vegades no tan distinta, per bé que sí enriquida o depurada a bastament.» (Carles Hac Mor)
Antònia «To» Gallardo, lligada professionalment al món del teixit, ha exposat a França, Itàlia i els EUA, entre altres països.


MATEI GLASS
Autogeografia / fotografia i vídeo
27 octubre - 10 desembre
Es tracta d’imatges extretes del diari visual de l’artista. Són fruit de la reflexió sobre lloc i pertinença, acceptació, canvi, pèrdua i esperança, un mateix i l’alteritat, així com sobre la distància i el pas del temps. En definitiva, una exploració de la dimensió de l’absència.
Les imatges de Matei Glass (Joseph Winterfeld, Montreal, 1956) han estat exposades internacionalment i formen part de destacades col•leccions privades i públiques. Va ser nominat per al Prix du Dialogue de l’Humanité en Les Rencontres Internationales de la Photographie d’Arles i va ser guardonat amb el Canada Council Fellowship for Visual Arts. Matei Glass viu i treballa a Barcelona.


NÚRIA GUINOVART
Moments / pintura
15 desembre - 21 gener
«Des dels orígens de la meva experiència pictòrica», diu Núria Guinovart, «he buscat el sentit més profund de les emocions, utilitzant un llenguatge de mínims. Amb materials pesants i aspres, com és el ciment, configuro espais silenciosos, de formes subtils, articulant un discurs poètic, íntim i carregat de sentiments, que sovint al•ludeixen a paisatges imaginaris.»
Al llarg de la seva trajectòria, Núria Guinovart (Barcelona, 1961) ha exposat en galeries molt destacades de Catalunya. A més, avui la seva obra forma part de col•leccions repartides a diversos països i és rebuda amb un interès creixent.

 

Temple Romà                                                                   
Carrer del Pare Xifré s/n 08500 Vic
Horaris: de dimarts a dissabte de 11 a 1 del matí i de 6 a 8 de la tarda i diumenges de 6 a 8 de la tarda.

Tríptic Exposicions 2017