Patronat d'Estudis Osonencs

Benvinguts al lloc web del Patronat d'Estudis Osonencs, entitat acadèmica fundada el 1952, amb seu al temple romà de Vic. La seva actuació se centra en la promoció d'estudis, publicacions i altres activitats culturals, i en la valorització del patrimoni cultural i natural de la comarca d'Osona i el seu entorn.
En reconeixement d'aquesta tasca, l'any 2008 la Generalitat de Catalunya va concedir al Patronat d'Estudis Osonencs el Premi Nacional de Cultura en la seva modalitat de Patrimoni cultural.
El web us permetrà conèixer la nostra entitat, les seves activitats i les seves publicacions.

Destaquem
 • Programa d'exposicions al Temple Romà, 2017

  Al llarg del 2017 el Temple Romà seguirà acollint tot un seguit d'exposicions, de disciplines i temàtiques diverses. Les exposicions són seleccionades, d'entre les propostes rebudes, per la vocalia d'Exposicions, que en valora la temàtica, la qualitat, i l'adequació de cada proposta a l'espai del Temple i la línia plantejada per al conjunt de l'any.


  Més informació
 • Josep Maria Pericas i Morros, arquitecte noucentista (Vic, 1881 - Barcelona, 1966)

  Darrer llibre publicat pel Patronat d'Estudis Osonencs

  El 29 de desembre es va fer la presentació, al Temple Romà, del darrer llibre publicat pel Patronat d'Estudis Osonencs, l'estudi d'Aleix Catasús Oliart sobre l'arquitecte noucentista vigatà, número 31 de la col·lecció Monografies. El llibre, com diu Enric Pericas en el pròleg, constitueix una crònica completíssima sobre Josep Maria Pericas, "que supera la fragmentació historiogràfica i que no es limita a la seva obra construïda, sinó que també fa incursió en el món del disseny, l'arqueologia i els estudis erudits de l'arquitectura romàntica i medieval de l'arquitecte". S'hi fa especial esment a les obres que es conserven a Vic, Torelló, Prats de Lluçanès, la Gleva, Manlleu i altres localitats de la comarca. El llibre és una reelaboració del treball que va rebre el Premi Plana de Vic, que concedeix anualment el Patronat, en la seva edició de 2013.


  Més informació
 • Científics d'Osona - accés en línia

  Accessible en línia el contingut del llibre "Científics d'Osona: diccionari biobibliogràfic dels científics nascuts o vinculats a Osona"

  Gràcies a la iniciativa del responsable de la secció de Ciències, Pasqual Bernat, ja és accessible en línia el contingut del llibre "Científics d'Osona: diccionari biobibliogràfic dels científics nascuts o vinculats a Osona", llibre elaborat pel propi responsable de la secció i publicat pel Patronat.


  Més informació