Patronat d'Estudis Osonencs

Benvinguts al lloc web del Patronat d'Estudis Osonencs, entitat acadèmica fundada el 1952, amb seu al temple romà de Vic. La seva actuació se centra en la promoció d'estudis, publicacions i altres activitats culturals, i en la valorització del patrimoni cultural i natural de la comarca d'Osona i el seu entorn.
En reconeixement d'aquesta tasca, l'any 2008 la Generalitat de Catalunya va concedir al Patronat d'Estudis Osonencs el Premi Nacional de Cultura en la seva modalitat de Patrimoni cultural.
El web us permetrà conèixer la nostra entitat, les seves activitats i les seves publicacions.

Destaquem
 • Idomeni, el malson d'Europa

  Exposiciķ oberta fins el 12 de febrer al Temple Romā de Vic. Inauguraciķ el 13 de gener a les 7 del vespre

  Persones desorientades i malvivint a les vies d’una estació de trens. Centenars de tendes sobre el balast i els camps de conreu. Fogueres que fan olor de goma i resina. Persones que fugen de la inhumanitat i topen amb la injustícia. Milers d’històries, plenes d’anhels i tragèdies, empresonades per una tanca de filat espinós. L'exposició de fotografia del fotoperiodista Oriol Bäbler ens posa cara a cara amb les imatges del camp de refugiats que ha esdevingut el símbol de la crisi dels refugiats, del malson d'Europa.


  Més informació
 • Josep Maria Pericas i Morros, arquitecte noucentista (Vic, 1881 - Barcelona, 1966)

  Darrer llibre publicat pel Patronat d'Estudis Osonencs

  El 29 de desembre es va fer la presentació, al Temple Romà, del darrer llibre publicat pel Patronat d'Estudis Osonencs, l'estudi d'Aleix Catasús Oliart sobre l'arquitecte noucentista vigatà, número 31 de la col·lecció Monografies. El llibre, com diu Enric Pericas en el pròleg, constitueix una crònica completíssima sobre Josep Maria Pericas, "que supera la fragmentació historiogràfica i que no es limita a la seva obra construïda, sinó que també fa incursió en el món del disseny, l'arqueologia i els estudis erudits de l'arquitectura romàntica i medieval de l'arquitecte". S'hi fa especial esment a les obres que es conserven a Vic, Torelló, Prats de Lluçanès, la Gleva, Manlleu i altres localitats de la comarca. El llibre és una reelaboració del treball que va rebre el Premi Plana de Vic, que concedeix anualment el Patronat, en la seva edició de 2013.


  Més informació
 • Acadčmia i Societat en el nou milˇleni. Cicle de conferčncies

  Del 6 d'octubre de 2016 al 23 de febrer de 2017, al Temple Romā

  La societat s’enfronta a nous reptes en àmbits molt diversos. Al llarg dels propers mesos aquest cicle de conferències, a càrrec de professors i col∙laboradors de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, abordarà diversos temes actuals sobre problemes i reptes del món modern.


  Més informació