Patronat d'Estudis Osonencs

Benvinguts al lloc web del Patronat d'Estudis Osonencs, entitat acadèmica fundada el 1952, amb seu al temple romà de Vic. La seva actuació se centra en la promoció d'estudis, publicacions i altres activitats culturals, i en la valorització del patrimoni cultural i natural de la comarca d'Osona i el seu entorn.
En reconeixement d'aquesta tasca, l'any 2008 la Generalitat de Catalunya va concedir al Patronat d'Estudis Osonencs el Premi Nacional de Cultura en la seva modalitat de Patrimoni cultural.
El web us permetrà conèixer la nostra entitat, les seves activitats i les seves publicacions.

Destaquem
 • Lectura poŔtica a la Font del Desmai

  Diumenge 5 de juny a les 11 del matÝ a la Font del Desmai (Folgueroles)

  Un any més el Patronat organitza la tradicional lectura poètica a la Font del Desmai. L'acte està vinculat amb la Quinzena Literària de Folgueroles. En aquesta ocasió el tema és sobre "els arbres". En una primera part, es llegiran textos que tracten de l'arbre com a símbol de la vida i de la naturalesa, l'eix vertical que uneix el cosmos, des de les arrels en la terra, la vida terrenal del tronc i l'enlairament celeste. En la segona part es teatralitzaran fragments de novel·les que tracten la fugida dalt de l'arbre.


  Més informació
 • Apariciˇ i extinciˇ d'espŔcies: tres llišons de biologia evolutiva a Osona

  Dies 3, 10 i 16 de juny, a 2/4 de 8 del vespre, al Temple RomÓ de Vic

  Una de les qüestions bàsiques de la Biologia es entendre com la Biodiversitat s’origina i es manté, com les espècies sorgeixen i s'extingeixen. Ben a prop tenim algunes mostres d’aparicions i extincions d’espècies interessants. El tritó del Montseny es troba només en petits rierols de la capçalera del massís i està en perill crític d’extinció. Gràcies al registre fòssil sabem que, també a Osona, hi va viure fa 40 milions d’anys un mamífer marí de l’ordre del sirenis que es va acabar extingint. Per altra banda, al Collsacabra ha quedat aïllada una de les poques poblacions ibèriques de espirea crenada. En aquest cicle aprofitarem aquests tres exemples propers per treure’n una lliçó sobre l’aparició, aïllament i extinció de les espècies


  Més informació
 • Premis Plana de Vic i Plana de Vic Jove 2016

  Estan ja convocats els premis Plana de Vic i Plana de Vic Jove que convoca anualment el Patronat d'Estudis Osonencs. El Premi Plana de Vic, dotat amb 3.000 euros i patrocinat per Fundació Antiga Caixa Manlleu, està destinat a estudis d'interés per a comarca d'Osona. El Premi Plana de Vic Jove, dotat amb 1.000 euros i patrocinat per Fundació Puig Porret, està destinat a treballs de recerca de batxillerat.


  Més informació